Str. Av. Petre Cretu nr. 58, sector 1, Bucuresti, Romania

Se întâmplă frecvent ca fimele să contracteze servicii de audit numai atunci când apare obligația legală de a face acest lucru, prin depășirea criteriilor de mărime sau conform statutului de la înființare. Alegerea nu este una întocmai nejustificată, dacă ne gândim la numeroasele decizii pe care un întreprinzător, indiferent de talia sa, este nevoit să le ia zilnic, pentru a ține cârma către o afacere de succes.

Cu toate acestea, la o detașare de operațional și de deciziile cu orizont scurt, s-ar putea să doriti sa obtineti o imagine de ansamblu a tot ceea ce înseamnă afacerea pe care o conduceți.

Pe termen scurt, corelat cu creșterea sau dezvoltarea companiei, neauditarea ar putea să pară o solutie economica. Lucrurile se schimbă atunci când mare parte din procese nu se mai pot controla și, inevitabil, unele procese pot dispărea din aria de urmarire și pot provoca, la rândul lor, dezechilibre de funcționalitate sau profitabilitate.

Tocmai pentru ca acest lucru nu este de dorit, iar alegerile de astăzi influențează deja acțiunile de mâine, apelarea la servicii de auditare financiară externă poate aduce un plus de valoare prin reconsiderarea punctelor sensibile sau accentuarea atuurilor în raport cu mediul extern.

Prin audit financiar extern noi înțelegem radiografierea completă a situației actuale a companiei. În cadrul activităților specifice derulate se pot identifica riscurile care pândesc bunul mers al entității. Mai mult decat atât, se pot contura soluții privind elementele de control pe care o companie ar putea să le utilizeze în relația cu salariații și partenerii comerciali, cu autoritățile și instituțiile de credit și nu în ultimul rând se pot defini scenarii privind oportunitatea extinderii afacerii.

Dar cel mai veritabil atu pe care îl aduce un audit financiar extern realizat este răspunsul la cât de reale și corect reflectate sunt creșterile de venituri sau reducerile de costuri pe care conducerea își fundamentează deciziile.

Dincolo de teama generală de a se descoperi neregulile sau micile scăpări ale proceselor, auditul vine la pachet cu expertiza atât de necesară fundamentării deciziilor cu acțiuni imediate sau cu orizont larg de timp, oferind o primă opinie avizată asupra a ceea ce înseamnă compania, cu toate aspectele sale.

Noi nu garantăm nici rezolvarea tuturor problemelor, nici rezultate spectaculoase rapide, ci ne asumăm oferirea unei imagini de ansamblu cât mai clare și, mai mult, putem formula pași raționali de optimizare a proceselor care au loc într-o organizație: control asupra documentelor și tranzacțiilor derulate, fluxuri de informații, proceduri de lucru pentru situații specifice și alte elemente care conturează o afacere de succes, cu riscuri minimizate.

Dacă înainte de a pleca la drum lung cu mașina personală, trecem pe la service-ul auto să ne asigurăm că totul funcționează la parametri normali sau să schimbăm anumite piese care îmbunătățesc calitatea călătoriei, de ce ne-am dezice de această bună practică tocmai când vine vorba de lucrurile importante pe care cu eforturi le-am construit?

Voi știți care este starea companiei pe care o conduceți în fiecare zi?